Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Még mindig nincs fizu

Bár a cél az volt, hogy tésztát ne nagyon együnk, a hónap végére már szinte csak ez jutott. Ezt pont nem mi készítettük, hanem a hasonló likviditási gondokkal küzdő családnál, mutatjuk. Ráadásul a sonkás-rakott tészta családi örökség, vagy szereted, vagy utálod, de olcsó, kiadós és  nem valami bonyolult.

Sonkás rakott tészta 4 személyre

1 csomag kockatészta, de lehet metélt is - Gyermelyi 4 tojásos kockatészta, 379 ft, Groby
1 nagy pohár tejföl, 20%, 279 ft, Aldi, plusz egy a tetejére
20 dkg reszelni való olcsóbb sajt, mi Tilsiti-t vettünk, 300 ft, Aldi
20-25 deka főtt füstölt tarja, árát hentese válogatja

Elsőként kifőzöd a tésztát, közben a sonkát jó alaposan ledarálod, egészen apróra. Tejföllel, sóval borssal összekevered, persze minél borsosabb, annál jobb. A kifőtt tésztát ezek után egy méretes tűzálló tálba teszed, ráöntöd a szószt, majd összekevered. Tetejére mehet reszelve a sajt, és mehet a sütőbe. 200 fokon sütögeted, amíg a sajt aranybarna nem lesz.
Összesen kb 30-35 perc az egész, egy hadsereg is jóllakik vele, és az összekapart aprópénzből is kihozod.
1 Tovább

A legtutibb házi pizza

Régen nem csináltunk már pizzát, holott egy időben sokszor került az asztalra. Most aztán mindketten megkívántuk, és meg is van a tuti recept, amit anno egy kedves ismerősünktől kaptunk. Elképesztően sokáig kisérleteztünk, míg végül ez tényleg bevált. Előtte lettek kenyérszerűek, kopogósak, puffadtak, szárazak, mindenfélék, csak jók nem. Ez hajszálvékony, ropogós ahol az kell, puha ahol az kell. Paradicsomkonzerv mindig van otthon, és a Hunyadi piacon a hétvégén bevásároltunk pár fűszernövényt is a balkonra.
Mindenki tud pizzát csinálni, de ez a végső megoldás.


Sonkás mozzarellás pizza alá zszs

hozzávalók 2 nagy tepsi pizzához

⅓ kg liszt
10 g élesztő
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
fokhagyma
1 hámozott paradicsom konzerv vagy 5-6 friss paradicsom
2-3 evőkanál sűrített paradicsom
friss bazsalikom és oregánó
fél habanero chili (lidlben egy nagy doboz 599 Ft)
1 mozzarella
sonka
rukkola
parmezán sajt

1dl kézmeleg vízben egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáöntjük a liszthez. A tésztába teszek még 2 kanál olívaolajat és sót. Ennyi. Ezt csomómentesen elkeverem, és elteszem gondolkozni valami szélmentes helyre, konyharuhával letakarva. Ezután elkészítem a paradicsomszószt: kevés olajon elindul a fokhagyma, majd hozzáadom a paradicsom konzervet, a sűrített paradicsomot, és ízlés szerint fűszerezem. A paradicsom hamar szétfő, de ha valaki szereti, akkor később átdolgozhatja kézi mixerrel, hogy simább szószt kapjon. A sütőt eközben melegítsük fel 280 fokra. Miután a tésza megkel - kb. fél óra - kinyújtom úgy negyed cm-es vastagságúra. Mehet rá gyorsan a szósz és a feltétek, azért gyorsan, hogy a tészta ne szívja meg magát. 20 perc alatt kész is a fenséges pizza, amit mi rukkolával és parmezánnal alaposan megszórunk a végén. 

2 Tovább

Ezt meg miért kellett?

Jó ötletnek tűnt, azaz inkább jó receptnek tűnt, de őszintén szólva az egész kajában nem volt semmi kohézió, csak úgy volt. Persze a kérdés, hogy minek. Az egészben az a megnyugtató, hogy minden volt hozzá othon, ezért nem vertük magunkat őrült kiadásokba, csak a ceruzababot szerváltuk hazafelé, és abból is alig használtunk fel valamit. A levadászott receptben egyébként valami szingapúri tésztaételként futott, és a hozzávalók helyett inkább a kommentek győztek meg, hogy mennyire szuper, de ismét kiderült, soha senkire nem kell hallgatni. Következésképpen ránk sem, úgyhogy jön a recept, amiről tudjuk, hogy senki sem fogja megcsinálni, de az ígéret kötelez. Na.

Szingapúri tészta (na persze)

üvegtészta vagy rizstészta
kaliforniai paprika vagy bármilyen színes paprika
ceruzabab vagy zsenge, héjastul ehető borsó
tofu vagy hús
friss gyömbér
újhagyma
fokhagyma
szójaszósz
currypaszta
chillipaszta
lime- vagy citromlé

Kezded azzal, hogy bepácolod a tofut szójaszósz és esetünkben szezámolaj keverékébe. Tegyük hozzá, hogy szerintünk a tofu hülyeség, nem kell a húspótlék, nem azért vega a vega, hogy aztán rémes állagú és ízű húspótlékot használjon. Valójában fogalmunk sincs, miért vettünk a múltkor egy kockányit belőle, de legalább méltó helyére került. Amíg pácolódik, gyufaszálnyira vágod a paprikát, és a ceruzababot is kettévágod, hogy ne legyen túl hosszú. Felvkarikázod az újhagymát, és egy ujjnyi gyömbért is felaprítasz, a fokhagymát a nyomóba készíted. Az üvegtésztát vagy rizstésztát forró vízbe áztatod, így hamar megpuhul. Jöhet a wok vagy egy nagy serpenyő, és olajat forrósítasz benne, amin a tofukockák minden oldalát megpirítod, majd kiveszed. ismét egy kis olaj kerül bele, beleszórod az újhagymát, a gyömbért,  belenyomod a fokhagymát, megy rá a chillipaszta, a currypaszta, megkevered. Jöhetnek a zökdségek és a tészta, az egészet összeforgatod, ráfacsarod a limeot, és készen is vagy. Tálalod, rászórod a koriandert (még mindig csak petrezselyem volt otthon), és aztán gondolkozol, hogy mi az, amit eszel, mert tulajdonképpen nem rossz, de lehetne ezerszer jobb is, például currypaszta helyett citromfű pasztával vagy valami. 

0 Tovább

Csórók vacsija - vendégrecept

Erről van szó, kérem szépen, beborozva kitúrjuk a hűtőt, mert egy petákunk sincs már hó végén, meg persze egyébként sem, aztán összeöntjük, amit találunk. Óriási pezsgődurrogás első olvasói receptünknek és a benne minden vacak tésztának. Mi úgyse főztünk tegnap, mert egyikünk átesett egy komondoron, és fájdalmak gyötrik. Íme tehát Hagymácska konyhamalac receptje:

Benne Minden Vacak

Csóró napokon szoktam összedobni a családnak. Laktató, ám mégsem kell félni, hogy piszkosul elhízunk tőle. Olcsó, gyors, és ami hideg tavasz helyetti, téli estéken nem utolsó szempont, forró - sőt, a sütő a fűtésbe is besegít. :D
1 csomag tészta (bármilyen, amilyen éppen otthon van)
só, bors, kevés olaj vagy vaj
zöldfűszerek (petrezselyem,bazsalikom,szurokfű,lestyán - bármi, ami a szekrényben, vagy az ablakban akad)
  
vöröshagyma 2 nagy fej. 1-2 gerezd fokhagyma.
esetleg hámozott konzerv paradicsom, vagy fagyasztott, de el is maradhat
Ha van otthon sütőtök, akkor abból is mehet bele, de megfelel a cukkini, vagy a padlizsán is, sőt a sima főző tök is! Esetleg sárgarépa, borsó, kukorica. (csak ami van). Én egy felkockázott almát is szoktam beledobni.
Aztán elfér benne még a hűtőben található szalámi maradék, esetleg sonka vagy füstölt szalonna, virsli. Tehát bármilyen maradék, vagy olyan alapanyag mehet bele, ami akad a kamrában, hűtőben.
Tojás és sajt (ha van) a tetejére. Vagy egy pohár tejföl. Ettől zavtosabb ( szaftosabb? - hogy kell írni? ) lesz. 
A bőség zavarában akár mindegyiket elbírja a tetején.


A tésztát kifőzöm. Amíg ez készül, megtisztítom, megmosom és összedarabolom a zöldségeket. Ha hús féléket is teszek bele, azokkal kezdem a párolást, viszont, ha szalonna is kerül bele, természetesen apró kockákra vágva, akkor nem kell más zsiradék a zöldségek alá. A tök féléket és a paradicsomot kockára, a répát karikára, a hagymát csíkokra. A zöldségeket ( ha szükséges, 1-2 evőkanál zsiradékon,) saját gőzében, fedő alatt megpárolom kissé. Nem kell teljesen puhára. Ha ez kész, rászórom a fűszereket, és hozzáadom a zúzott fokhagymát. A tésztából kicsit félreteszek borításnak, és a zöldségeket összekeverem a tészta nagyobbik részével. Egy tepsit kissé kikenek olajjal és beleöntöm a zöldséges tésztát. A tetejére pakolom a félretett, üres tésztát. Kis fészkeket készítek egy kanállal, abba ütöm a tojásokat. A tetejét megszórom egy kis sajttal, vagy nyakon öntöm tejföllel és mehet a sütőbe pirosodásig. :) A tojás el fog tűnni a fészekben mire megsül. Izgalmas ráakadni később.:)

Hoppá! Kifelejtettem, hogy 1-2 pohár borocska is jó szolgálatot tesz a szakácsnak!:DDD
0 Tovább

zsanzsorzs

blogavatar

Kispolgári érzésektől mentesen is lehet gyorsan, olcsón, menőt vacsorázni. Vigyázat, magas vegafaktor és félrészeg pillanatok, mert kell az a kis önbizalom.

Utolsó kommentek