Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Főzelék lett. Problem?

Persze, mert a spárgát csak pároljuk, meg szűz lehelettel melegítjük, tudjuk, csak nem érdekel minket. Mi spárgánk, és azt csinálunk vele, amit akarunk, most például főzeléket. Persze ez eszünkbe se jutott volna, de egy igen kedves olvasó megyőzött minket, hogy ezt is ér, kipróbált recept, bundáskenyérrel ajánlott. Azt elfelejtettük megkérdezni, hogy fehér vagy zöld a tuti hozzá, zöld volt otthon, az lett, és egy kis kapor is került bele, a bundás meg lemaradt, de mellé lehet képzelni. Na.

Spárgafőzelék

Hozzávalók 2 főre: kb 400 ft

egy csomag spárga: 300 ft, Hunyadi téri piac
tejföl: 100 ft, Lidl
só, bors, kapor, liszt

A spárgát megmossuk, a fás részt letördeljük, a maradékot tetszőleges méretű darabokra vágjuk. Kis vajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, pár perc alatt megfőzzük, szűk 8 perc alatt már tényleg vajpuha. Kis habarással felhúzzuk, kapor mehet bele, mi szeretjük hozzá, meg azt hiszem van az a fixációm, hogy ha főzeléket látok, azonnal kaprot teszek bele, nem tudom miért. Érdekes, hogy mivel a spárga nem igazán ereszt levet, a szokásos szutymákos főzelékalap nem képződött a zöldség körül, de meg kell, hogy mondjuk, finom volt. Aki szereti a spárgát, igazából szinte mindegy, mit csinál belőle, az íze annyira erős, hogy a legtöbb művelet eredményét maga alá gyűri.

1 Tovább

Ilyenkor ezt kell ennni

Kicsit hektikusak a napok, fontos dolgokban kéne dönteni, nehéz, nyomasztó, szóval becsüljétek meg magatokat, hogy ilyenkor is elővesszük a fazekat. Részemről kozmetikusnál fetrengtem este, úgyhogy az elkészítés nem az én érdemem, a spárga már napok óta otthon figyelt, muszáj volt kivégezni végre. Egyébként is ilyenkor spárgát kell enni bárhogy, mindenhol kapható, ennél olcsóbb már nem lesz, és tök finom, úgyhogy  falni kell, amíg lehet. A Hunyadi téri piacon 400 körül van mostanában, a Hegyvidék Bevásárlóközpontban 7-800, ehhez nemis fűzünk semmit. Grillezni, meg bárhogy máshogy enni a zöldet szeretjük, de levesként a fehérre kattantunk rá. Persze a zöldnek a grillezéshez fel nem használt része is leves sorsra jut mindig. Spárgalevest csinálni pofon egyszerű, két titka van: vaj és szűrés. Na.

Pórés spárgaleves sült szalonnával

spárga - 400 ft, piac
póréhagyma - 100 ft, Aldi
vaj
tejszín
só vagy alaplé

Összekaszabolod a pórét és a megtisztított spárgát, és ráküldöd a vajra. Ezen kicsit megfonnyasztod, majd mehet rá kis víz és só vagy alaplé. Mi elég kevés folyadékkal szoktuk, szeretjük, ha sűrű marad a cucc. Percek alatt megfő, de tényleg, aztán mehet a turmixba, majd onnan egy jó sűrű szűrőbe, amin átpaszírozod, hogy a szálak ne kerüljenek bele, legyen a végeredmény krémes. Pici tejszín mehet bele, de ez sem muszáj, azzal picit összemelegíted. Közben a baconből teljesen kisütöd a zsírt egy serpenyőben, megszárogatod, és már tördelheted is. Negyed óra az egész.

1 Tovább

Idényvacsi egy ezresből, 25 perc alatt

A fogadalom az fogadalom, úgyhogy a melóból hazatépés után 40 perc maradt, hogy mosogatással, pakolással és főzéssel meglegyen az aznapi, aztán kopni kellett a színházba. Sőt, még a vásárlás is belefért, igaz, csak a henteshez kellett berongyolni némi húsért, az meg útbaesik, a többit napközben lerendeztük a piacon. Szóval csak annyit mondunk, grillserpenyő! Gőzöm sincs, miért vártunk ezzel ennyit, a grillserpenyő az ember legjobb barátja, a grillserpenyő kedves, jó, a grillserpenyő gyors. (Gyengébbek kedvéért ez az, és pl az Ikeában pár ezresért be lehet szerezni.) Naszóval:

Grillezett spárga cukkinivel, húsosoknak koreai pácolt csirkemellel

Összesen 2 főre: kb 1200 Ft

1 db cukkini - kb 100 Ft (piac)
1 csomag zöld spárga - 600 Ft (piac)
2 szelet csirkemellfilé - 270 Ft (hentes)
némi parmezán, gran padano vagy hasonló sajt
fokhagyma
olívaolaj
csilipehely
szójaszósz
szezámolaj
friss gyömbér

Kezdjük a hússal, mert bár villámpác volt, minél többet áll benne, annál jobb. Tulajdonképpen totál mindegy, mit csinálsz vele, lehet olaj, citrom, újhagyma benne, de nálunk nagyon mennek a koreai ízek, úgyhogy 2:1 arányban került bele szójaszósz és szezámolaj. Apróra zúzott fokhagyma, némi chilli és reszelt gyömbér ment még mellé, aztán pihent picit. A koreai szójaszósz és a szezámolaj együtt egyébként csodákat tesz, konkrétan beszarsz, olyan illata és íze lesz tőle bárminek. A legegyszerűbb trükk, amivel a legdurvább ízeket hozhatod elő. Na ugorjunk a zöldségre, mert fogy az idő. Cukkini megmos, három részre vág, majd a hengereket hosszúkás tömbökre bont. Persze ahogy jól esik, de így hamar meggrilleződik. Jöhet a spárga, ilyen kajához a legegyszerűbb az, ha fogod, és meghajlítod a szárakat. Az a mondás, hogy ahol elpattan, ott válik el a fásabb rész a zsengétől. Ez csak részben igaz, de mivel az alját úgyis mindig elteszem levesnek, nem baj, ha nagyobb rész esik le alul. A csúcsos részét megmosod, és kettáévágod, így nagyjából akkorák lesznek, mint a cukkini hasábok. Közben a grill alatt már begyújtottál, ment rá némi olaj, fokhagyma és chillipehely. Fél perc, és már mehet is rá a zöldség. Nem kell sokat rázogatni, a lényeg, hogy legyen egy kis színe, úgy öt perc alatt megpuhul az egész és színt is kap. Ha kész, kiszeded, és már mehet is a serpenyőbe a hús. Vékony szeletekkel percek alatt szép, aranybarna kérgűre sül. Ezalatt lereszeled a sajtot, rászórod a spárgára, löttyintesz rá egy kevés olívaolajat. Mi a tegnapról maradt fehérbabot is belekevertük, ne vesszen kárba semmi. Kész a hús, tálaltál, eheted. Kevesebb mint 25 perc alatt megvolt az egész, bumm.

Úgy fest, megy ez, csak tervezés kérdése az egész.


0 Tovább

zsanzsorzs

blogavatar

Kispolgári érzésektől mentesen is lehet gyorsan, olcsón, menőt vacsorázni. Vigyázat, magas vegafaktor és félrészeg pillanatok, mert kell az a kis önbizalom.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek