Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mexikói valami

Mostanában nem nagyon tervezünk étel-ügyileg, a hűtő többnyire kong az ürességtől, mi meg többnyire éhesek vagyunk. Az utolsó vásárlás utáni utolsó morzsákból sikerült mégis összelapátolni valamit, ami nemcsak laktató volt, de finom is.Korábban vettünk egy zacskó tortilla lapot, ami még mindig ott hevert érintetlenül. Ez egyébként roppant praktikus és javasolt megoldás, nem sokkal drágább, mint bármilyen kenyér, bontatlanul sokáig eláll, és multifunkcionális. Ráadásul nincs fagyasztónk, úgyhogy minden más opció kilőve. A lényeg, hogy az otthoni maradékokból gyorsan összedobtunk egy vacsorát. És végre tejföl!

Tortilla mindenfélével

4-5 db tortilla lap
paradicsom
kigyóuborka
zöld paprika
habanero
sajt
hagyma
tejföl

Grillserpenyőben gyorsan megsütöttünk mindent előre, hagyma,  paprika, uborka, és végül a paradicsom. Igazából mindent, ami volt. Ha gomba van, akkor azt, ha cukkini, akkor azt. Ezután kis adagokban belehelyeztük cuccokat a tortilla belsejébe, majd jól megszórtuk jó sok sajttal és ízlés szerint apróra vágott chilivel. Összehajtva mehet vissza a grillseprenyőbe, és pár perc alatt kész is. Az egész nem tart tovább az első hűtőnyitástól az evésig 20 percnél. Finom volt, na. 

0 Tovább

A legtutibb házi pizza

Régen nem csináltunk már pizzát, holott egy időben sokszor került az asztalra. Most aztán mindketten megkívántuk, és meg is van a tuti recept, amit anno egy kedves ismerősünktől kaptunk. Elképesztően sokáig kisérleteztünk, míg végül ez tényleg bevált. Előtte lettek kenyérszerűek, kopogósak, puffadtak, szárazak, mindenfélék, csak jók nem. Ez hajszálvékony, ropogós ahol az kell, puha ahol az kell. Paradicsomkonzerv mindig van otthon, és a Hunyadi piacon a hétvégén bevásároltunk pár fűszernövényt is a balkonra.
Mindenki tud pizzát csinálni, de ez a végső megoldás.


Sonkás mozzarellás pizza alá zszs

hozzávalók 2 nagy tepsi pizzához

⅓ kg liszt
10 g élesztő
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
fokhagyma
1 hámozott paradicsom konzerv vagy 5-6 friss paradicsom
2-3 evőkanál sűrített paradicsom
friss bazsalikom és oregánó
fél habanero chili (lidlben egy nagy doboz 599 Ft)
1 mozzarella
sonka
rukkola
parmezán sajt

1dl kézmeleg vízben egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáöntjük a liszthez. A tésztába teszek még 2 kanál olívaolajat és sót. Ennyi. Ezt csomómentesen elkeverem, és elteszem gondolkozni valami szélmentes helyre, konyharuhával letakarva. Ezután elkészítem a paradicsomszószt: kevés olajon elindul a fokhagyma, majd hozzáadom a paradicsom konzervet, a sűrített paradicsomot, és ízlés szerint fűszerezem. A paradicsom hamar szétfő, de ha valaki szereti, akkor később átdolgozhatja kézi mixerrel, hogy simább szószt kapjon. A sütőt eközben melegítsük fel 280 fokra. Miután a tésza megkel - kb. fél óra - kinyújtom úgy negyed cm-es vastagságúra. Mehet rá gyorsan a szósz és a feltétek, azért gyorsan, hogy a tészta ne szívja meg magát. 20 perc alatt kész is a fenséges pizza, amit mi rukkolával és parmezánnal alaposan megszórunk a végén. 

2 Tovább

Nincs otthon tejföl, vége a világnak

Mindegy mikor, mindegy milyen boltban járunk, két dolgot kényszeresen a kosárba teszek: tejfölt és újhagymát. Bármikor kellhet, olyan még nem volt, hogy valamire jó ne lett volna. Régen a mustárral volt ez így, arról leszoktam, és mély döbbenettel vettem tudomásul tegnap, hogy a száradófélben lévő újhagymakötegek közt egy fia tejföl sem lapult a hűtőben. Döbbenet. Tragédia. Ok, hogy csak a végén kellett volna, tálaláshoz, meg hogy a lázforró kaját lehűtse kicsit, de a felismerés odavágta az egész élményt. Nincs otthon tejföl. Nagy keserűen nagy magányomban kicsit megsértve mégis összeraktam a leggyorsabb, legegyszerűbb, leglaktatóbb és legszínesebb vega chillit, amit ismerek. Tudom, a chilli hússal készül, de nálunk nem, ok? A hús drága, és nem is szeretjük. A főzési idő itt egy kicsit elnyújtja a folyamatot, és sokat kell aprítani, de abszolút kezdők sem tudják elrontani.  Na. 

Vega chilli

Összköltség 4 főre (mert ebédre is jutott): kb 1500 ft

hagyma - 2 fej
fokhagyma - 2 gerezd
répa - 2 gigantikus darabot sikerült venni, 110 ft - Hunyadi téri piac
cukkini - 2 közepes darab, 250 ft, Aldi
kaliforniai paprika - egy sárga, egy piros, egy zöld - 450 ft, Aldi
hámozott paradicsom, konzerv - 250 ft, Aldi
fehérbabkonzerv - 190 ft, Lidl
vörösbabkonzerv - 200 ft, Aldi
római kömény por
chillipor vagy pehely vagy ami tetszik
fahéj - egy fél rudacska

Fogjuk a két közepes fej hagymát, aprítjuk, szórjuk az olívaolajra, nyomjuk bele a fokhagymát. Hagyjuk, hogy kicsit gondolkozzanak a fazékban, addig megtisztítjuk és karikákra vágjuk a répát. Ezek alkarom vastagok voltak, úgyhog félkarikák lettek. Mikor a hagyma kész, rászórunk jó két teáskanál római köményt, sót és a chilli port, gyors kavarás, majd mehet rá a répa. Fedő, és kicsit várunk, mígy megpuhul. Addig felvágjuk a cukkinit, én hosszában kétszer végigvágom, majd utána karikázom, hogy negyed cikkelyek legyenek. Jöhet a kaliforniai paprika, ezeket is kis darabokra nyesem. Ránézek a répára, ha kicsit megadta magát, mehet rá a fahéjrúd, a cukkini és a paprika, no meg egy kevés víz, érzéssel, ahogy tetszik, de ne legyen leves! Fedő vissza, és haladunk tovább. Felkészül a paradicsomkonzerv, és átmossuk a babkonzerveket, az a nyálas lé nem kell semmire. Ha a zöldségek megpuhultak, megy bele a paradicsom, úgy ahogy van, levestül. Kicsit szétnyomkodjuk a nagy darabokat, de úgyis szétfő. Ismét várunk, és végül mehet bele a bab. Még tíz perc rotyogás, egy facsarásnyi citromlé, nem sok, és kész is van. Persze kóstolgatni és utánízesíteni ér, sőt, javasolt, csípősséget mindenki állítsa be maga.
Tálalásnál elvileg  korianderrel szoktam megszórni, de tegnap a szegény ember koriandere volt csak otthon, úgyhogy petrezselymes lett a szín kedvéért. Picit hiányzott az íz, no meg a tejföl, ami egyébként nem kell bele, csak én szeretem. Az a hülye tejföl...

0 Tovább

Sörözve grillezni fájdalmas

Dolgozni kellett, meg piacra menni, meg bankba, meg fogorvoshoz is, az eső is esett, hülyeség volt az egész tegnapi nap, aminek a végén igazi hősként álltunk az elkészült kaja fölött. A tömetés után a csorgó esőben hazafele bringázva még kellett ez meg az, ugorjunk be a Sparba, ahol persze pont nem volt se spenót, se bazsalikom, viszont ott a Tulipán. Nyolc óra öt perc. Már nem esik, fülledt, halszagú nyári este. Tuli? Jó, de csak egy pohár pilsner, ok? Még el kell érni az Aldiba zárás előtt. Persze mi az az egy pohár, lett belőle kettő vagy három, és azért nem több, mert nyolcötvenkor már muszáj volt indulni, pedig ezerszer egyszerűbb lett volna feltenni a lábunkat és kérni meg egy kört meg egy gombás melegszenyát. Zárás előtt még beestünk, megvan a bébispenót, lehet menni haza. Főzni, negyed tízkor, érted, csak azért, mert megígértük. Pedig rommá égettem magam a grillserpenyővel is, és mindent levertem, és hisztis is lettem, vagy többet, vagy kevesebbet kellett volna inni. Na:

Grillezett mediterrán saláta - istenem, de bénán hangzik ez

Összköltség 4 főre (mert jutott belőle ma ebédre is): kb 1600 Ft

padlizsán 2 közepes darab - kb 300 ft, piac
koktélparadicsom - fél kiló, 350 ft, piac
mozzerella - 3 csomag, 600 Ft, Aldi
bébispenót - 1 csomag, 270 ft, Aldi
valami kenyérféle
szárított paradicsom - volt otthon
friss bazsalikom
olaj

bors
fokhagyma
balzsamecet

Nem nagy cucc összerakni, főleg, ha összeszedett vagy és józan, így egy kicsit hektikusra sikeredett, főleg, hogy míg én a konyhában kaptam ide és oda, a másikunk hard drive cserét végzett koncentrált figyelemmel, nem lehetett zavarni. Padlizsánt mostam, szeleteltem, hevített grillserpenyőbe helyeztem, jó alaposan meggrilleztem mindkét oldalán. Közben pirítósok készültek, mikor barnák lettek, meg lettek dürgülve fokhagymával. Koktélparadicsomot mostam, szárítottam, grillserpenyőbe hajigáltam, kezemet szétégettem összesen 5 ujjamon. Paradicsomokat gurigáztam, minden oldal feketedjen picit. Közben a hard drive folyamat megszakadt, segítségképp mozzarellát aprított, szárított paradicsomot, bazsalikomot metélt, pirítóst kockázott. Paradicsom kész, mehet a tálba a felkockázott (ok, ollóval belenyesett) padlizsánok mellé. Megy bele a mozzarella, a szárított pari, a grillen picit megfonnyasztott spenót, folyik rá az olaj, a só, a bors, némi ecet, a savakat ízlés szerint locsold. Rákerül a bazsalikom, és a legvégén a pirított fokhagymás kenyérkocka, nem az a cél ugyanis, hogy fogatlan nagymamákat etessünk vele. Ropogjon. Kész. Óbaszki, na egy valamit rothadtul elfelejtettünk. Aki kitalálja mit, nyer egy similabdát. Szasztok.


1 Tovább

zsanzsorzs

blogavatar

Kispolgári érzésektől mentesen is lehet gyorsan, olcsón, menőt vacsorázni. Vigyázat, magas vegafaktor és félrészeg pillanatok, mert kell az a kis önbizalom.

Utolsó kommentek