Ismét egy vendégrecept a blogon és mi nagyon örülünk neki. Egyszerű, mégis izgalmas étel, fantasztikus fotókkal. Nyam!
Spagetti morzsával. Spagetti morzsával???? Spagetti morzsával! - vendégrecept
Hogy az anyámba fordítsam meg?
Ezer éve toszogatjuk ezt a receptet, mert újkrumpli kell hozzá elvileg, de közben meg kiderült hogy teljesen mindegy lenne. Ok, ezt előre is végig lehetett volna gondolni, de mindegy már. Volt a piacon újkrumpli, úgyhogy eljött az ideje. Mivel délelőtt rájöttünk, hogy a fizetésünk nagy részének máris bottal üthetjük a nyomát, köszönhetően egy biciklitolvajlás utáni újjáépítésnek és a fogorvosnak, szigorú költségvetési tervet készítettünk, és ebbe tökéletesen belefér egy krumplis hagymás kaja. Mély szomorúságunkban azért elcsattogtunk a lottózóba, aztán a Tulipánba egy reggeliért. A Tulipán olcsó, és különösen érdemes odamenni, amikor a szélsőjobbosok csapatostul ellepik a belvárost, és a teraszon maximum hangerőre csavarják magukat, hogy mindenki hallhassa a kerületben a Nagy Igazságokat. Szóval némi náci körítéssel egyikünknek lecsúszott egy sör is, jó, ez a dolog már belecsúszott a délutánba, szóval ért. Hazafele bevásároltunk jövő hétre, aztán itthon tökre nem kezdtünk el főzni. Aki sörözött, a változatosság kedvéért számítógépet szerelt, másikunk tette a semmit. Aztán meg kezdhette mosni a krumplit. Na.
Currys krumpli pirított hagymával és joghurttal
Összköltség 2 főre: kb 600 ft
újkrumpli bő fél kiló 280 ft, piac
joghurt, fél literes - 250 ft, sarki kisbolt
hagyma
currypor
só
olaj
A krumplit dörzskesztyűvel megtisztítod. (Anyámnak konyhai segédeszköz fétise van, tőle kaptam ezt is, és viccen kívül remek szolgálatot tesz még répa esetében is). Kis vízen megfőzöd. Közben a hagymát szeletekre vágod (lehet jó sok), és kevés olajon aranybarnára sütöd. Kevergessed, hé, mert odaég hamar. Ha kész, papírtörlőn szárogatod. Közben a krumplikat szétnyomkodod, sózod, a hagymás serpenyőbe löttyintesz még egy kis olajat, és ráküldöd a curryport. Lángon kicsit kevergeted, majd mehet rá a krumplimassza, jól ledöngölöd, és vársz. ELVILEG oda kéne pirulnia, és ELVILEG aztán meg kéne fordítanod, hogy a másik oldalon is kérgesre süljön. Aha, persze. Próbálj már meg egy tonna szétnyomott krumplit megfordítani, ki az a hülye, aki ezt leírta? És ki az, aki elhitte? Megfordítva nem lett, inkább átforgatva, és még sütögetve, összesen kb negyed órát. Az alja oda is kapott, nem égett, szóval tálalásnál fel lehetett kapargatni. A krumpli izélgetése közben a joghurtot kikevertük egy csipet sóval és friss petrezselyemmel, aztán az egészet tálaltuk. Krumpli, rá a hagyma, mellé a joghurt. Sokkal finomabb lett, mint ahogy kinéz, főleg ha jó currysre csinálod. Hogy időben mennyi volt? Kb 40 perc, szóval lehet leszakadni a petrezselymes krumpliról, belehalok az unalomba tőle. Na ennyike, koptunk a mexikói utcabálra sörözni.
Csórók vacsija - vendégrecept
Erről van szó, kérem szépen, beborozva kitúrjuk a hűtőt, mert egy petákunk sincs már hó végén, meg persze egyébként sem, aztán összeöntjük, amit találunk. Óriási pezsgődurrogás első olvasói receptünknek és a benne minden vacak tésztának. Mi úgyse főztünk tegnap, mert egyikünk átesett egy komondoron, és fájdalmak gyötrik. Íme tehát Hagymácska konyhamalac receptje:
A bőség zavarában akár mindegyiket elbírja a tetején.
Naná, hogy nem mondjuk meg hogy csináltuk
Vérig vagyunk sértve, kezdjük ezzel. Hogy nekünk itt azt mondták a minap, ezt bárki meg tudja főzni az elé rakott alapanyagokból. Jó, rendben, lehet kérem, így is, neki is estünk egy üveg rosénak búfelejtésképpen, Juhász pincészet, ezt is csak meg tudjuk inni, ha elénk rakják. Van itthon cukkini, egy csomó. Meg kéne főzni, na de ezek után? Főzni? Meg megírni? Igyunk még egy fröccsöt. Te nem vagy éhes? De, és egyébként is, nem az volt a cél, hogy olcsón minden nap? Naugye, akkor tosszuk össze azt a cukkinit, buggyantunk mellé tojást, azt úgyse csináltuk még, és vegyük fel a kötényt, az is új, és jól is áll. Igyunk még. Na.
Cukkinifőzelék buggyantott tojással
Összköltég 2 főre: kb 650 Ft
cukkini 3 közepes darab - 300 Ft, piac
tejföl - 1 doboz, 150 ft, GRoby
kapor - 1 csokor, 110 Ft, piac
tojás - 3 darab, kettő elrontva - nem tudjuk mennyi
hagyma - 2 kicsi - kevéske Ft
ecet - löttyintésnyi
só, bors
Kurkumás karfiol fehérbabbal
Most mondhatnám, hogy az úgy kezdődött, hogy rákattantunk a Top Chef realityre, és felhúztuk magunkat, nehogy már mi ne tudjunk összedobni esténként egy kis fésűkagylót édeskömény habbal és ilyen-olyan redukcióval, de a francokat. Igazából az undorítóan hosszúra nyúlt télen undorítóan sokszor fogyasztott kenyér és tészta bamba világa is benne van ebben. Együnk már normálisan, otthon, olcsón, jót, egyébként is divatban van a gasztró vagy mi. A napi munka után megérdemelt fröccsök és sörök meg járnak, annyira csak nem vesszük magunkat komolyan, hogy amint kicsekkolunk a melóból, cekkerekkel iparkodjunk haza kötelességtudóan. A Tulipánba például muszáj mindig menni, és hörpölve bámulni a Nádor utcát, mint falun a semmit. Többnyire így esik, hogy kissé kapatosan esünk neki a napi tervnek, ami azért is szerencsés, mert bármilyen is lesz a végeredmény, felfaljuk. Belátom, ez most így szarabbul hangzik, mint amilyen a valóság.
A tegnapi koszthoz a karfiolból indultunk ki, mert volt otthon, és mindent meg kell enni, ami van otthon, ha tetszik ha nem, spórolás van, válság. Abból indultunk ki, hogy mindenkinek van otthon egy tonna fűszere, és már rég berendezkedett a világkonyha ízeire, úgyhogy a sportföccsök mellett a kurkuma mellett döntöttünk. Hazafele még vettünk egy kis koriandert, aztán összecsaptuk ezt:
Kurkumás karfiol fehérbabbal
Összköltség két főre: kb 1000 Ft
karfiol - 300 Ft (Aldi)
fehér bab konzerv - 150 Ft (Aldi, a nagy konzerv felét használtuk fel)
egy lime leve - 80 Ft (piac)
fél doboz joghurt - 100 Ft (Cserpes)
egy csomag korianderzöld - 200 Ft (piac)
közepes fej hagyma
2 fokhagyma
kurkuma
garam masala
cayenne bors
hagymamag
só
olaj
Két evőkanál olajon kissé megpattogtatsz egy szórásnyi hagymamagot, majd ráküldöd az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Kevergetés mellett kicsit összetöppeszted, majd a lángról levéve megszórod jó két teáskanál kurkumával, ízlés szerinti garam masalával és cayenne borssal. Az arányokról gőzünk sincs, érzésre kell menni, így történt, hogy már megint egyszer megszaladt a masala. Annyi baj legyen. A cayenne bors jó erős, de sima chilliporral is lehet helyettesíteni, vagy éppen kihagyni a finnyásoknak. A masszát egy kicsit kevergeted a tűzön, loccsantasz hozzá egy kevéske vizet, tényleg nem sokat. A közben megpucolt és tetszés szerint szétszedett karfiolt rádobod a masszára, és alaposan beleforgatod. Ezek után mehet rá só és fél csésze víz. Nem levest főzöl, nem is szószos kaját, úgyhogy csak annyit, amennyitől megpuhul a cucc. Fedő rá, és most van szabad pár perced. Közben kinyithatod a fehérbab konzervet, átmosod, lecsepegteted. Persze tehetsz bele bab helyett csicseriborsót, vagy fagyasztott zöldborsót is, nekünk mindegy. Ha a karfiol megpuhult, mehet bele a bab, összerottyantod, és kész is vagy. Tűzről levéve ráfacsarod a limeot, megszórod a korianderrel, ennyike. Főzhetsz hozzá rizst, amit mi elrontottunk, de fölösleges is, anélkül is kiadós. Tálalásnál kanalazz mellé egy kis joghurtot. Ha jól emlékszem, alig volt több fél óránál az egész.
Utolsó kommentek