Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Spagetti morzsával. Spagetti morzsával???? Spagetti morzsával! - vendégrecept

Ismét egy vendégrecept a blogon és mi nagyon örülünk neki. Egyszerű, mégis izgalmas étel, fantasztikus fotókkal. Nyam! 

Morzsás spagetti (2főre)

2-3 szelet szottyadt kenyér
kb. 8-10 db szárított paradicsom 
a szárított paradicsom olajából kb.3 e.k.
1db bivaly mozzarella
izlés szerint fokhagyma
friss bazsalikom
spagetti tészta
kb. 1 ek vaj
A kenyeret, a fokhagymát és a szárított paradicsomot olajával együtt tumix géppel szétaprítod. (amennyiben nincs tumixgéped, simán késsel is összeapríthatod)
Ez mehet is  a serpenyőbe. (alacsony lángon) Amikor már aranybarnára pirult a kenyér, hozzáadod  a durvára vágott bazsalikomot és a vajat.
A tésztát 3/4 -re főzöd (és nem töröd össze) majd a morzsás fokhagymás bazsalikomos finomsággal még 1szer megpirítod.
Tálaláskor a mozzarellát kettészakítva a tetejére helyezed.
2 Tovább

Hogy az anyámba fordítsam meg?

Ezer éve toszogatjuk ezt a receptet, mert újkrumpli kell hozzá elvileg, de közben meg kiderült hogy teljesen mindegy lenne. Ok, ezt előre is végig lehetett volna gondolni, de mindegy már. Volt a piacon újkrumpli, úgyhogy eljött az ideje. Mivel délelőtt rájöttünk, hogy a fizetésünk nagy részének máris bottal üthetjük a nyomát, köszönhetően egy biciklitolvajlás utáni újjáépítésnek és a fogorvosnak, szigorú költségvetési tervet készítettünk, és ebbe tökéletesen belefér egy krumplis hagymás kaja. Mély szomorúságunkban azért elcsattogtunk a lottózóba, aztán a Tulipánba egy reggeliért. A Tulipán olcsó, és különösen érdemes odamenni, amikor a szélsőjobbosok csapatostul ellepik a belvárost, és a teraszon maximum hangerőre csavarják magukat, hogy mindenki hallhassa a kerületben a Nagy Igazságokat. Szóval némi náci körítéssel egyikünknek lecsúszott egy sör is, jó, ez a dolog már belecsúszott a délutánba, szóval ért. Hazafele bevásároltunk jövő hétre, aztán itthon tökre nem kezdtünk el főzni. Aki sörözött, a változatosság kedvéért számítógépet szerelt, másikunk tette a semmit. Aztán meg kezdhette mosni a krumplit. Na.

Currys krumpli pirított hagymával és joghurttal

Összköltség 2 főre: kb 600 ft

újkrumpli bő fél kiló 280 ft, piac
joghurt, fél literes - 250 ft, sarki kisbolt
hagyma
currypor

olaj

A krumplit dörzskesztyűvel megtisztítod. (Anyámnak konyhai segédeszköz fétise van, tőle kaptam ezt is, és viccen kívül remek szolgálatot tesz még répa esetében is). Kis vízen megfőzöd. Közben a hagymát szeletekre vágod (lehet jó sok), és kevés olajon aranybarnára sütöd. Kevergessed, hé, mert odaég hamar. Ha kész, papírtörlőn szárogatod. Közben a krumplikat szétnyomkodod, sózod, a hagymás serpenyőbe löttyintesz még egy kis olajat, és ráküldöd a curryport. Lángon kicsit kevergeted, majd mehet rá a krumplimassza, jól ledöngölöd, és vársz. ELVILEG oda kéne pirulnia, és ELVILEG aztán meg kéne fordítanod, hogy a másik oldalon is kérgesre süljön. Aha, persze. Próbálj már meg egy tonna szétnyomott krumplit megfordítani, ki az a hülye, aki ezt leírta? És ki az, aki elhitte? Megfordítva nem lett, inkább átforgatva, és még sütögetve, összesen kb negyed órát. Az alja oda is kapott, nem égett, szóval tálalásnál fel lehetett kapargatni. A krumpli izélgetése közben a joghurtot kikevertük egy csipet sóval és friss petrezselyemmel, aztán az egészet tálaltuk. Krumpli, rá a hagyma, mellé a joghurt. Sokkal finomabb lett, mint ahogy kinéz, főleg ha jó currysre csinálod. Hogy időben mennyi volt? Kb 40 perc, szóval lehet leszakadni a petrezselymes krumpliról, belehalok az unalomba tőle. Na ennyike, koptunk a mexikói utcabálra sörözni.


0 Tovább

Csórók vacsija - vendégrecept

Erről van szó, kérem szépen, beborozva kitúrjuk a hűtőt, mert egy petákunk sincs már hó végén, meg persze egyébként sem, aztán összeöntjük, amit találunk. Óriási pezsgődurrogás első olvasói receptünknek és a benne minden vacak tésztának. Mi úgyse főztünk tegnap, mert egyikünk átesett egy komondoron, és fájdalmak gyötrik. Íme tehát Hagymácska konyhamalac receptje:

Benne Minden Vacak

Csóró napokon szoktam összedobni a családnak. Laktató, ám mégsem kell félni, hogy piszkosul elhízunk tőle. Olcsó, gyors, és ami hideg tavasz helyetti, téli estéken nem utolsó szempont, forró - sőt, a sütő a fűtésbe is besegít. :D
1 csomag tészta (bármilyen, amilyen éppen otthon van)
só, bors, kevés olaj vagy vaj
zöldfűszerek (petrezselyem,bazsalikom,szurokfű,lestyán - bármi, ami a szekrényben, vagy az ablakban akad)
  
vöröshagyma 2 nagy fej. 1-2 gerezd fokhagyma.
esetleg hámozott konzerv paradicsom, vagy fagyasztott, de el is maradhat
Ha van otthon sütőtök, akkor abból is mehet bele, de megfelel a cukkini, vagy a padlizsán is, sőt a sima főző tök is! Esetleg sárgarépa, borsó, kukorica. (csak ami van). Én egy felkockázott almát is szoktam beledobni.
Aztán elfér benne még a hűtőben található szalámi maradék, esetleg sonka vagy füstölt szalonna, virsli. Tehát bármilyen maradék, vagy olyan alapanyag mehet bele, ami akad a kamrában, hűtőben.
Tojás és sajt (ha van) a tetejére. Vagy egy pohár tejföl. Ettől zavtosabb ( szaftosabb? - hogy kell írni? ) lesz. 
A bőség zavarában akár mindegyiket elbírja a tetején.


A tésztát kifőzöm. Amíg ez készül, megtisztítom, megmosom és összedarabolom a zöldségeket. Ha hús féléket is teszek bele, azokkal kezdem a párolást, viszont, ha szalonna is kerül bele, természetesen apró kockákra vágva, akkor nem kell más zsiradék a zöldségek alá. A tök féléket és a paradicsomot kockára, a répát karikára, a hagymát csíkokra. A zöldségeket ( ha szükséges, 1-2 evőkanál zsiradékon,) saját gőzében, fedő alatt megpárolom kissé. Nem kell teljesen puhára. Ha ez kész, rászórom a fűszereket, és hozzáadom a zúzott fokhagymát. A tésztából kicsit félreteszek borításnak, és a zöldségeket összekeverem a tészta nagyobbik részével. Egy tepsit kissé kikenek olajjal és beleöntöm a zöldséges tésztát. A tetejére pakolom a félretett, üres tésztát. Kis fészkeket készítek egy kanállal, abba ütöm a tojásokat. A tetejét megszórom egy kis sajttal, vagy nyakon öntöm tejföllel és mehet a sütőbe pirosodásig. :) A tojás el fog tűnni a fészekben mire megsül. Izgalmas ráakadni később.:)

Hoppá! Kifelejtettem, hogy 1-2 pohár borocska is jó szolgálatot tesz a szakácsnak!:DDD
0 Tovább

Naná, hogy nem mondjuk meg hogy csináltuk

Vérig vagyunk sértve, kezdjük ezzel. Hogy nekünk itt azt mondták a minap, ezt bárki meg tudja főzni az elé rakott alapanyagokból. Jó, rendben, lehet kérem, így is, neki is estünk egy üveg rosénak búfelejtésképpen, Juhász pincészet, ezt is csak meg tudjuk inni, ha elénk rakják. Van itthon cukkini, egy csomó. Meg kéne főzni, na de ezek után? Főzni? Meg megírni? Igyunk még egy fröccsöt. Te nem vagy éhes? De, és egyébként is, nem az volt a cél, hogy olcsón minden nap? Naugye, akkor tosszuk össze azt a cukkinit, buggyantunk mellé tojást, azt úgyse csináltuk még, és vegyük fel a kötényt, az is új, és jól is áll. Igyunk még. Na.

Cukkinifőzelék buggyantott tojással

Összköltég 2 főre: kb 650 Ft

cukkini 3 közepes darab - 300 Ft, piac
tejföl - 1 doboz, 150 ft, GRoby
kapor - 1 csokor, 110 Ft, piac
tojás - 3 darab, kettő elrontva - nem tudjuk mennyi
hagyma - 2 kicsi - kevéske Ft
ecet - löttyintésnyi
só, bors

Naná, hogy nem írjuk le hogy kell cukkinifőzeléket készíteni. Ezt már gyerekkorunkbnan is tudtuk, hajrá. Na de a buggyantott tojás. Ennek nekiestünk, mint tót az anyjának, az rémlett, hogy ecetes vizet kell hozzá forralni, de valamiért az is rémlett, hogy kevergetni kell a vizet, és mikor épp a centrifugális erőtől tekeredik egy irányba, akkor kell beleverni a tojást. Aha, persze. Az egész szétesett, egy szánalmasan kinéző tojásdarabokkal tarkított, kavargó lé lett az egész. Nyilván a rosé miatt azt gondoltuk, a másikat is megcsináljuk ugyanezzel a módszerrel. Siralom. Mekkora hülyeség ez, a lábos is tűzforró és már csak egy tojás maradt, úgyhogy jöhet a youtube. Majdnem egymilliós videó a poached egg készítéséről, nem mi vagyunk egyedül bénák tehát. A hiba persze az emlékezetben volt, nem kéne annyit inni. A vizet nem kell kavargatni, se lobogva forralni, a tojást tálba kell helyezni, és a stabilan álló gyöngyöző vízbe engedni, majd finoman a sárgája köré egyengetni a fehérjét. Két perc, és kész, hideg vízbe mered, hogy ne főjön tovább. 
Megettük, jó volt, egy hét teljesítve, jöhet a bor.
5 Tovább

Kurkumás karfiol fehérbabbal

Most mondhatnám, hogy az úgy kezdődött, hogy rákattantunk a Top Chef realityre, és felhúztuk magunkat, nehogy már mi ne tudjunk összedobni esténként egy kis fésűkagylót édeskömény habbal és ilyen-olyan redukcióval, de a francokat. Igazából az undorítóan hosszúra nyúlt télen undorítóan sokszor fogyasztott kenyér és tészta bamba világa is benne van ebben. Együnk már normálisan, otthon, olcsón, jót, egyébként is divatban van a gasztró vagy mi. A napi munka után megérdemelt fröccsök és sörök meg járnak, annyira csak nem vesszük magunkat komolyan, hogy amint kicsekkolunk a melóból, cekkerekkel iparkodjunk haza kötelességtudóan. A Tulipánba például muszáj mindig menni, és hörpölve bámulni a Nádor utcát, mint falun a semmit. Többnyire így esik, hogy kissé kapatosan esünk neki a napi tervnek, ami azért is szerencsés, mert bármilyen is lesz a végeredmény, felfaljuk. Belátom, ez most így szarabbul hangzik, mint amilyen a valóság.

A tegnapi koszthoz a karfiolból indultunk ki, mert volt otthon, és mindent meg kell enni, ami van otthon, ha tetszik ha nem, spórolás van, válság. Abból indultunk ki, hogy mindenkinek van otthon egy tonna fűszere, és már rég berendezkedett a világkonyha ízeire, úgyhogy a sportföccsök mellett a kurkuma mellett döntöttünk. Hazafele még vettünk egy kis koriandert, aztán összecsaptuk ezt:

Kurkumás karfiol fehérbabbal

Összköltség két főre: kb 1000 Ft

karfiol - 300 Ft (Aldi)
fehér bab konzerv - 150 Ft (Aldi, a nagy konzerv felét használtuk fel)
egy lime leve - 80 Ft (piac)
fél doboz joghurt - 100 Ft (Cserpes)
egy csomag korianderzöld - 200 Ft (piac)
közepes fej hagyma
2 fokhagyma
kurkuma
garam masala
cayenne bors
hagymamag

olaj

Két evőkanál olajon kissé megpattogtatsz egy szórásnyi hagymamagot, majd ráküldöd az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Kevergetés mellett kicsit összetöppeszted, majd a lángról levéve megszórod jó két teáskanál kurkumával, ízlés szerinti garam masalával és cayenne borssal. Az arányokról gőzünk sincs, érzésre kell menni, így történt, hogy már megint egyszer megszaladt a masala. Annyi baj legyen. A cayenne bors jó erős, de sima chilliporral is lehet helyettesíteni, vagy éppen kihagyni a finnyásoknak. A masszát egy kicsit kevergeted a tűzön, loccsantasz hozzá egy kevéske vizet, tényleg nem sokat. A közben megpucolt és tetszés szerint szétszedett karfiolt rádobod a masszára, és alaposan beleforgatod. Ezek után mehet rá só és fél csésze víz. Nem levest főzöl, nem is szószos kaját, úgyhogy csak annyit, amennyitől megpuhul a cucc. Fedő rá, és most van szabad pár perced. Közben kinyithatod a fehérbab konzervet, átmosod, lecsepegteted. Persze tehetsz bele bab helyett csicseriborsót, vagy fagyasztott zöldborsót is, nekünk mindegy. Ha a karfiol megpuhult, mehet bele a bab, összerottyantod, és kész is vagy. Tűzről levéve ráfacsarod a limeot, megszórod a korianderrel, ennyike. Főzhetsz hozzá rizst, amit mi elrontottunk, de fölösleges is, anélkül is kiadós. Tálalásnál kanalazz mellé egy kis joghurtot. Ha jól emlékszem, alig volt több fél óránál az egész. 


0 Tovább
12
»

zsanzsorzs

blogavatar

Kispolgári érzésektől mentesen is lehet gyorsan, olcsón, menőt vacsorázni. Vigyázat, magas vegafaktor és félrészeg pillanatok, mert kell az a kis önbizalom.

Utolsó kommentek