Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Még mindig nincs fizu

Bár a cél az volt, hogy tésztát ne nagyon együnk, a hónap végére már szinte csak ez jutott. Ezt pont nem mi készítettük, hanem a hasonló likviditási gondokkal küzdő családnál, mutatjuk. Ráadásul a sonkás-rakott tészta családi örökség, vagy szereted, vagy utálod, de olcsó, kiadós és  nem valami bonyolult.

Sonkás rakott tészta 4 személyre

1 csomag kockatészta, de lehet metélt is - Gyermelyi 4 tojásos kockatészta, 379 ft, Groby
1 nagy pohár tejföl, 20%, 279 ft, Aldi, plusz egy a tetejére
20 dkg reszelni való olcsóbb sajt, mi Tilsiti-t vettünk, 300 ft, Aldi
20-25 deka főtt füstölt tarja, árát hentese válogatja

Elsőként kifőzöd a tésztát, közben a sonkát jó alaposan ledarálod, egészen apróra. Tejföllel, sóval borssal összekevered, persze minél borsosabb, annál jobb. A kifőtt tésztát ezek után egy méretes tűzálló tálba teszed, ráöntöd a szószt, majd összekevered. Tetejére mehet reszelve a sajt, és mehet a sütőbe. 200 fokon sütögeted, amíg a sajt aranybarna nem lesz.
Összesen kb 30-35 perc az egész, egy hadsereg is jóllakik vele, és az összekapart aprópénzből is kihozod.
1 Tovább

Holnapra már nyálas lett volna

A Hunyadi téri piac komolyan menő lett, szépen felújított standokon az árnyékban ülnek a nénikék, csak a vevők, na azok ne lennének. Átmásznak a fejeden, belenyúlnak az arcodba, rárakják a cekkert a portékára. Mi van veletek, de tényleg? Vettünk mindent, aztán főztünk gyorsan tésztát, mert kimaradt a reggeli, és a spenót holnapra úgyis nyálas lett volna már. Na.

Spenótos spagetti

Összköltség két főre - kb 600 ft

spagetti - 290 ft, Lidl
spenót, fél kiló - 300 ft, piac
fokhagyma, só, bors, olívaolaj
parmezán típusú sajt

Míg a tészta  megfő, a megmosott spenótot egy kis fokhagymán sóval, borssal összefonnyasztod. Összekevered, reszelsz rá parmezánt (mi most épp pecorinót), kész. Teljesen felesleges a tejszín meg a hasonló maszatolás, így jó, és kész. Ezt leírni szinte fölösleges is volt. 

0 Tovább

Spagetti morzsával. Spagetti morzsával???? Spagetti morzsával! - vendégrecept

Ismét egy vendégrecept a blogon és mi nagyon örülünk neki. Egyszerű, mégis izgalmas étel, fantasztikus fotókkal. Nyam! 

Morzsás spagetti (2főre)

2-3 szelet szottyadt kenyér
kb. 8-10 db szárított paradicsom 
a szárított paradicsom olajából kb.3 e.k.
1db bivaly mozzarella
izlés szerint fokhagyma
friss bazsalikom
spagetti tészta
kb. 1 ek vaj
A kenyeret, a fokhagymát és a szárított paradicsomot olajával együtt tumix géppel szétaprítod. (amennyiben nincs tumixgéped, simán késsel is összeapríthatod)
Ez mehet is  a serpenyőbe. (alacsony lángon) Amikor már aranybarnára pirult a kenyér, hozzáadod  a durvára vágott bazsalikomot és a vajat.
A tésztát 3/4 -re főzöd (és nem töröd össze) majd a morzsás fokhagymás bazsalikomos finomsággal még 1szer megpirítod.
Tálaláskor a mozzarellát kettészakítva a tetejére helyezed.
2 Tovább

Ezt meg miért kellett?

Jó ötletnek tűnt, azaz inkább jó receptnek tűnt, de őszintén szólva az egész kajában nem volt semmi kohézió, csak úgy volt. Persze a kérdés, hogy minek. Az egészben az a megnyugtató, hogy minden volt hozzá othon, ezért nem vertük magunkat őrült kiadásokba, csak a ceruzababot szerváltuk hazafelé, és abból is alig használtunk fel valamit. A levadászott receptben egyébként valami szingapúri tésztaételként futott, és a hozzávalók helyett inkább a kommentek győztek meg, hogy mennyire szuper, de ismét kiderült, soha senkire nem kell hallgatni. Következésképpen ránk sem, úgyhogy jön a recept, amiről tudjuk, hogy senki sem fogja megcsinálni, de az ígéret kötelez. Na.

Szingapúri tészta (na persze)

üvegtészta vagy rizstészta
kaliforniai paprika vagy bármilyen színes paprika
ceruzabab vagy zsenge, héjastul ehető borsó
tofu vagy hús
friss gyömbér
újhagyma
fokhagyma
szójaszósz
currypaszta
chillipaszta
lime- vagy citromlé

Kezded azzal, hogy bepácolod a tofut szójaszósz és esetünkben szezámolaj keverékébe. Tegyük hozzá, hogy szerintünk a tofu hülyeség, nem kell a húspótlék, nem azért vega a vega, hogy aztán rémes állagú és ízű húspótlékot használjon. Valójában fogalmunk sincs, miért vettünk a múltkor egy kockányit belőle, de legalább méltó helyére került. Amíg pácolódik, gyufaszálnyira vágod a paprikát, és a ceruzababot is kettévágod, hogy ne legyen túl hosszú. Felvkarikázod az újhagymát, és egy ujjnyi gyömbért is felaprítasz, a fokhagymát a nyomóba készíted. Az üvegtésztát vagy rizstésztát forró vízbe áztatod, így hamar megpuhul. Jöhet a wok vagy egy nagy serpenyő, és olajat forrósítasz benne, amin a tofukockák minden oldalát megpirítod, majd kiveszed. ismét egy kis olaj kerül bele, beleszórod az újhagymát, a gyömbért,  belenyomod a fokhagymát, megy rá a chillipaszta, a currypaszta, megkevered. Jöhetnek a zökdségek és a tészta, az egészet összeforgatod, ráfacsarod a limeot, és készen is vagy. Tálalod, rászórod a koriandert (még mindig csak petrezselyem volt otthon), és aztán gondolkozol, hogy mi az, amit eszel, mert tulajdonképpen nem rossz, de lehetne ezerszer jobb is, például currypaszta helyett citromfű pasztával vagy valami. 

0 Tovább

Nincs otthon tejföl, vége a világnak

Mindegy mikor, mindegy milyen boltban járunk, két dolgot kényszeresen a kosárba teszek: tejfölt és újhagymát. Bármikor kellhet, olyan még nem volt, hogy valamire jó ne lett volna. Régen a mustárral volt ez így, arról leszoktam, és mély döbbenettel vettem tudomásul tegnap, hogy a száradófélben lévő újhagymakötegek közt egy fia tejföl sem lapult a hűtőben. Döbbenet. Tragédia. Ok, hogy csak a végén kellett volna, tálaláshoz, meg hogy a lázforró kaját lehűtse kicsit, de a felismerés odavágta az egész élményt. Nincs otthon tejföl. Nagy keserűen nagy magányomban kicsit megsértve mégis összeraktam a leggyorsabb, legegyszerűbb, leglaktatóbb és legszínesebb vega chillit, amit ismerek. Tudom, a chilli hússal készül, de nálunk nem, ok? A hús drága, és nem is szeretjük. A főzési idő itt egy kicsit elnyújtja a folyamatot, és sokat kell aprítani, de abszolút kezdők sem tudják elrontani.  Na. 

Vega chilli

Összköltség 4 főre (mert ebédre is jutott): kb 1500 ft

hagyma - 2 fej
fokhagyma - 2 gerezd
répa - 2 gigantikus darabot sikerült venni, 110 ft - Hunyadi téri piac
cukkini - 2 közepes darab, 250 ft, Aldi
kaliforniai paprika - egy sárga, egy piros, egy zöld - 450 ft, Aldi
hámozott paradicsom, konzerv - 250 ft, Aldi
fehérbabkonzerv - 190 ft, Lidl
vörösbabkonzerv - 200 ft, Aldi
római kömény por
chillipor vagy pehely vagy ami tetszik
fahéj - egy fél rudacska

Fogjuk a két közepes fej hagymát, aprítjuk, szórjuk az olívaolajra, nyomjuk bele a fokhagymát. Hagyjuk, hogy kicsit gondolkozzanak a fazékban, addig megtisztítjuk és karikákra vágjuk a répát. Ezek alkarom vastagok voltak, úgyhog félkarikák lettek. Mikor a hagyma kész, rászórunk jó két teáskanál római köményt, sót és a chilli port, gyors kavarás, majd mehet rá a répa. Fedő, és kicsit várunk, mígy megpuhul. Addig felvágjuk a cukkinit, én hosszában kétszer végigvágom, majd utána karikázom, hogy negyed cikkelyek legyenek. Jöhet a kaliforniai paprika, ezeket is kis darabokra nyesem. Ránézek a répára, ha kicsit megadta magát, mehet rá a fahéjrúd, a cukkini és a paprika, no meg egy kevés víz, érzéssel, ahogy tetszik, de ne legyen leves! Fedő vissza, és haladunk tovább. Felkészül a paradicsomkonzerv, és átmossuk a babkonzerveket, az a nyálas lé nem kell semmire. Ha a zöldségek megpuhultak, megy bele a paradicsom, úgy ahogy van, levestül. Kicsit szétnyomkodjuk a nagy darabokat, de úgyis szétfő. Ismét várunk, és végül mehet bele a bab. Még tíz perc rotyogás, egy facsarásnyi citromlé, nem sok, és kész is van. Persze kóstolgatni és utánízesíteni ér, sőt, javasolt, csípősséget mindenki állítsa be maga.
Tálalásnál elvileg  korianderrel szoktam megszórni, de tegnap a szegény ember koriandere volt csak otthon, úgyhogy petrezselymes lett a szín kedvéért. Picit hiányzott az íz, no meg a tejföl, ami egyébként nem kell bele, csak én szeretem. Az a hülye tejföl...

0 Tovább
«
12

zsanzsorzs

blogavatar

Kispolgári érzésektől mentesen is lehet gyorsan, olcsón, menőt vacsorázni. Vigyázat, magas vegafaktor és félrészeg pillanatok, mert kell az a kis önbizalom.

Utolsó kommentek