Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mexikói valami

Mostanában nem nagyon tervezünk étel-ügyileg, a hűtő többnyire kong az ürességtől, mi meg többnyire éhesek vagyunk. Az utolsó vásárlás utáni utolsó morzsákból sikerült mégis összelapátolni valamit, ami nemcsak laktató volt, de finom is.Korábban vettünk egy zacskó tortilla lapot, ami még mindig ott hevert érintetlenül. Ez egyébként roppant praktikus és javasolt megoldás, nem sokkal drágább, mint bármilyen kenyér, bontatlanul sokáig eláll, és multifunkcionális. Ráadásul nincs fagyasztónk, úgyhogy minden más opció kilőve. A lényeg, hogy az otthoni maradékokból gyorsan összedobtunk egy vacsorát. És végre tejföl!

Tortilla mindenfélével

4-5 db tortilla lap
paradicsom
kigyóuborka
zöld paprika
habanero
sajt
hagyma
tejföl

Grillserpenyőben gyorsan megsütöttünk mindent előre, hagyma,  paprika, uborka, és végül a paradicsom. Igazából mindent, ami volt. Ha gomba van, akkor azt, ha cukkini, akkor azt. Ezután kis adagokban belehelyeztük cuccokat a tortilla belsejébe, majd jól megszórtuk jó sok sajttal és ízlés szerint apróra vágott chilivel. Összehajtva mehet vissza a grillseprenyőbe, és pár perc alatt kész is. Az egész nem tart tovább az első hűtőnyitástól az evésig 20 percnél. Finom volt, na. 

0 Tovább

Vajon Nigériában tényleg ezt eszik?

Az a feladat jött szembe a hétvégén, hogy a rendelkezésre álló afrikai harcsaszeletekből hozzunk össze valami gyorsat és egyszerűt, ráadásul úgy, hogy minden bolt zárva, úgyhogy a kamrából kell dolgozni. A neten kitúrt recept szerint ez egy nigériai harcsarecept, de a hozzávalókat nézve azért vannak kétségeink, de hát legyen. Egyébként az aktív munka kb 15 perc, és meglehetősen finom. Na.

Nigériai harcsa

2 közepes harcsaszelet - fogalmunk sincs mennyi
tejszín . 2 kis doboz, kb 500 ft
citrom - 1 darab, 80 ft
másfél deci fehérbor - kb 200 ft
salotthagyma - ízlés szerint
só, cayenne bors, fehérbors, petrezselyem, vaj

A halat jó alaposan megszárítjuk, sose legyen nedves, mindig az ront el mindent. Kisebb darabokra vágjuk, és bedörzsöljök sóval, cayenne borssal és fehérborssal. Aki szereti a csípőset, tolja neki a cayennet rendesen, attól lesz izgalmas az egész. Mi most a többiekre tekintettel finom kézzel bántunk vele. A halak most álljanak egy picit a hűtőben. Addig keverjük össze a tejszínt a borral és a citromlével, mérettől és ízléstől függ, hogy ebből mennyit nyomunk bele, és vágjuk fel a hagymát is egészen apróra. A salott azért jó, mert nem olyan durva az íze mint a vöröshagymának, de újhagymával vagy póréval is simán jó szerintünk. Főleg, hogy most csak vörös volt otthon, azzal is okés. Ezek után egy lapos edényben vajat hevítünk, majd rádobjuk a haldarabokat és a hagymát, a halat kicsit minden oldalán megpirítjuk. Ha ezzel megvagyunk, mehet rá a boros, citromos tejszín, fedő, és hagyjuk rotyogni alacsony lángon egy negyed órát. Nem kell rommá főzni a halat, úgyhogy ekkor nyugodtan kivehetjük, és dolgozhatunk még a szószon. Ízesítsük kedvünkre, majd kerüljön vissza a hal, megy rá egy jó nagy adag petrezselyem, és kész. A köretet készen kaptuk hozzá, újkrumplival is jó lehet.

2 Tovább

A lazac is belefér néha

Nem nyolc perces kaja, hanem mondjuk huszonöt, de ha valami flancosabbat akar az ember, látványos, mégis pofátlanul egyszerű megoldás. Naná hogy a hal. Sőt, naná, hogy a lazac, mert ha semmit nem csinálsz vele, akkor a legjobb. Ok, ez nem a legolcsóbb megoldás, de egy halasnál két szeletkét vételezve azért nem fogod eldobni az agyad a végösszegtől, és nem is kell mindennap ezt enni, holnap főzelék lesz például. Ez még mindig a szülinapi menü része volt, hat embert lakattunk jól egy kilós derékkal, és voltak köztük emberesre sikerült darabok is. Mármint a halak között. Na de a lényeg, hogy:

Grillezett lazac mustáros-kapros újkrumplival és cukkinis uborkasalátával

Összköltség 2 főre - kb 1400 Ft

lazacfilé - 2 szelet kb 1000 ft, piac
újkrumpli - fél kiló, 250 ft, piac
kapor - egy csomag - 100 ft, piac
újhagyma - 2 szál, kb 40 ft, piac
joghurt - 1 doboz, 100-200 ft
cukkini - egy darab, 100 ft, piac
kígyóuborka - egy darab, kb 110 ft

A lazac nem égett szét, jó?!

Elsőként a krumplinak esel neki, mert annak főni kell, a többi szinte kész. Újkrumplit nem pucolunk, nekünk van zöldségdörzsölő kesztyűnk, azzal megmosogattuk. Gazdagék vehetnek tisztított újkrumplit is, de a Hunyadi téri piacon az tegnap még 800-ért kínálta magát, vicc. Szóval megmostad, és kevéske vízen fel is tetted főni egy fedeles lábosban, persze meg is sóztad. Nagyjából tíz perc alatt megfő, addig ha bőrös lazacot vettél, van időd pikkelyezni. Garantált, hogy még két hét múlva is pikkelyek másznak elő a konyhapultról, de ez van, a nyúzott lazacot nem lehet ropogóssá tenni. Pikkelyeztél, megmostad, megszárítottad a halat, remek. Fogod a cukkinit, az uborkát, és szépen felvágod. Karikázhatsz is, nekünk mindegy, mi a hosszanti szeletekre kattantunk rá mostanában, azaz, hogy egy krumplihámozóval hosszanti irányban húzunk belőle szeleteket. Sokkal jobban néz ki a tányéron, ennyi az oka. Mehet egy bödönbe az egész, só, olaj, ecet vagy citromlé, némi kapor, és bumm a hűtőbe. Közben megfőtt a krumpli, mehet át egy serpenyőbe, ahol kicsit megpirítod, miközben kikevered a mustáros cuccot. Joghurt, mustár, ha van otthon fel nem használt főzőtejszín, az is mehet bele, - felbontani nem kell ezért-, némi aprított újhagyma és kapor. Az arányokat találd ki, kinek így, kinek úgy. A megpirult krumplira rázúdítod, és pont amíg megsül a hal, szépen össze is rotyog. 

A lazacot egyszerűen jó forró grillserpenyőre küldtük, bőrös felével lefelé, némi sóval, pici borssal. Addig pihent ezen az oldalán, amíg ropogós nem lett, addigra a hús színe is látványosan megváltozik. Fordítod, ott is kap egy-két percet vastagságtól függően, ennyike. Érdemes nem rommá sütni, maradjon puha, szaftos.

Mehet a tálalás, halra citrom, és kész. Holnaptól spórolunk, szevasztok.

5 Tovább

zsanzsorzs

blogavatar

Kispolgári érzésektől mentesen is lehet gyorsan, olcsón, menőt vacsorázni. Vigyázat, magas vegafaktor és félrészeg pillanatok, mert kell az a kis önbizalom.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek